Η πραγματική αιτία της ακμής στο μέτωπο

Οι λόγοι που μπορεί να εμφανίζετε ενήλικη ακμή στο μέτωπο και πώς θα την αντιμετωπίσετε.

Η ακμή στο μέτωπο δεν είναι αποκλειστικό "προνόμιο" της εφηβείας. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει ενήλικη ακμή μετά την ηλικία των 20, των 30 ή και των 40 χρόνων. Ακολουθούν οι αιτίες εμφάνισής της, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί για να ανακτήσετε τη χαμένη αυτοπεποίθησή σας.

Σε τι οφείλεται;

Υπάρχουν πολλές καθημερινές συνήθειες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα επίμονα σπυράκια στο μέτωπο -κάποιες μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου σας, ενώ άλλες να πηγάζουν από μέσα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Μία από τις top αιτίες είναι οι φραγμένοι πόροι, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνεύσει. Όταν δεν γίνεται σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας, οι ρύποι, το μακιγιάζ και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια, φράζοντας τους πόρους και προκαλώντας ακμή. 

-Το έντονο στρες αποτελεί συχνά αφορμή για ορμονικές διαταραχές. Η απότομη αύξηση των ανδρογόνων οδηγεί στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Το επιπλέον σμήγμα συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων που εγκλωβίζονται στους πόρους και προκαλούν ακμή.

-Η υπερβολική απολέπιση έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του επιδερμικού φραγμού. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα και έτσι εμφανίζονται σπυράκια. 

-Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ορμονικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης ακμής. 

-Οι τούφες μαλλιών που πέφτουν στο μέτωπο σε συνδυασμό με τα προϊόντα styling που περιέχουν έλαια και σιλικόνες μπορεί να αυξήσουν τη λιπαρότητα της επιδερμίδας και να φράξουν τους πόρους.

-Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως αλμυρά και γλυκά σνακ, μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κατά συνέπεια να προκαλέσει ανεπιθύμητη ακμή.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Σε αντίθεση με την ακμή σε άλλα σημεία του σώματος, εκείνη που εμφανίζεται στο μέτωπο μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. 

-Η επιδερμίδα θα πρέπει να καθαρίζεται καλά, ώστε να αφαιρείται το μακιγιάζ και να απομακρύνονται οι ρύποι, και έτσι να απελευθερώνονται οι πόροι από το παραπανίσιο σμήγμα. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα ήπια καθαριστικά προϊόντα με ​​​​​​γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ που έχουν απολεπιστική και σμηγματορρυθμιστική δράση.

-Η χρήσης μιας oil free ενυδατικής κρέμας είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση μιας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. 

-Το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσέξετε τη διατροφή σας. Το καθημερινό σας διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και πηγές καλών λιπαρών, όπως αβοκάντο, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Σημαντική είναι επίσης και η σωστή ενυδάτωση του σώματος εκ των έσω για την απαραίτητη απομάκρυνση των τοξινών. Γι' αυτό θα πρέπει να πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της μέρας. 

-Τα μαλλιά θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά, ώστε να μην μεταφέρεται η λιπαρότητά τους στο μέτωπο και φράζονται οι πόροι. Ιδανικά για όσο καιρό τα σπυράκια επιμένουν, αλλάξτε χτένισμα και απομακρύνετε τυχόν τουφάκια που μπορεί να έχουν άμεση επαφή με το μέτωπο.

-Η ρετινόλη και το σαλικυλικό οξύ είναι μερικά από εκείνα τα συστατικά που κάνουν θαύματα για τις λιπαρές επιδερμίδες και βοηθούν με τη μείωση της ακμής στο μέτωπο. Αναζητήστε τα σε καθημερινά skincare προϊόντα, όπως κρέμες, καθαριστικά προσώπου και σέρουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ