Η διατροφή που μειώνει το φούσκωμα

Προσθέστε στο καθημερινό σας μενού γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, και θα σας βοηθήσουν με το φούσκωμα της κοιλιάς.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το φούσκωμα στην κοιλιά, γνωστό και ως μετεωρισμός ή τυμπανισμός, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Το άγχος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή αλλά και κάποιες τροφές που προκαλούν αέρια όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανο, τα όσπρια, τα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ή τηγανητά φαγητά, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Επίσης φούσκωμα στη κοιλιά μπορεί να προκαλέσουν κάποιες δυσανεξίες στα τρόφιμα: όπως δυσανεξία στη λακτόζη (γάλα), δυσανεξία στη γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη), FODMAPs (ζάχαρη, αλκοόλη πολυόλων). Τέλος η γρήγορη κατανάλωση φαγητού και η κατάποση αέρα μαζί με το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Πράγματι, η επαρκής καθημερινή πρόσληψή τους έχει πολλαπλά οφέλη και μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα. Ωστόσο, εάν έχετε ευερέθιστο έντερο η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυξάνοντας τον κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα και τη διάταση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr