It's a No | Τα ενεργά συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε το καλοκαίρι

Γνωρίζατε ότι πολλά ενεργά συστατικά προκαλούν φωτοευαισθησία; Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στα προϊόντα που συνθέτουν την καλοκαιρινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Το καλοκαίρι καλεί για στροφή 180° στην προσέγγιση της περιποίησης της επιδερμίδας: Οι ανάγκες της αλλάζουν μαζί με την άνοδο του υδραργύρου και -το πιο σημαντικό- πολλά ενεργά συστατικά που λατρεύονται από εκατομμύρια γυναίκες το χειμώνα θα πρέπει τώρα να κατέβουν από το βάθρο τους, καθώς προκαλούν φωτοευαισθησία. 

Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στα προϊόντα που συνθέτουν την καλοκαιρινή ρουτίνα περιποίησης σας και να απομακρύνετε εκείνα που περιέχουν συστατικά που μπορούν να αποβούν επιβλαβή για την επιδερμίδα σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Τι είναι η φωτοευαισθησία;

Το "τίμημα" για τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης σπουδαίων ενεργών skincare συστατικών είναι η έντονη ευαισθητοποίηση του δέρματος στον ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση ορισμένων συστατικών, όπως η ρετινόλη, κατά τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, ενώ επιμένουν για το πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του αντηλιακού. Το καλοκαίρι ωστόσο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών, που η πολύωρη έκθεση στον ήλιο αποτελεί συχνά μέρος της καθημερινότητας, συστήνεται ακόμα και η διακοπή χρήσης τους. 

Τα ενεργά συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται

Ρετινόλη

Πρόκειται για την ενεργή µορφή της βιταµίνης Α και αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά συστατικά κατά της γήρανσης της επιδερμίδας. Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση, λειαίνοντας με τον καιρό της ρυτίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως "το θαύμα του skincare", ανήκει στα ασταθή συστατικά. Αυτό σημαίνει πως όταν εκτεθεί στο φως και στον αέρα αποσταθεροποιείται, οξειδώνεται και ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό. Για το λόγο αυτό συστήνεται η ενσωμάτωσή της στη βραδινή skincare ρουτίνα, αλλά και η πλήρη αποφυγή της κατά τη διάρκεια των διακοπών.

AHA

Πρόκειται για τη συντομογραφία των Άλφα Υδροξυλικών Οξέων (Alpha Hydroxy Acids), τα οποία είναι υδατοδιαλυτές ουσίες φυσικής προέλευσης με πλούσια αναζωογονητική και αντιγηραντική δράση. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι το γαλακτικό, αλλά και το γλυκολικό οξύ, τα οποία όντας διάσημα για τις απολεπιστικές τους ικανότητες, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, κάνοντάς την έτσι πιο λεία και λαμπερή. 

Η χρήση προϊόντων περιποίησης με AHA απαιτεί τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο, λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλούν, ενώ απαραίτητη θεωρείται και η καθημερινή αντηλιακή προστασία.

BHA

Το πιο γνωστό από την ομάδα των β- υδροξυ-οξέων (ΒΗΑ) δεν είναι άλλο από το σαλικυλικό οξύ, τον ήρωα στη μάχη κατά της λιπαρότητας. Απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ λόγω της λιποδιαλυτής σύστασής του διαπερνά με μεγάλη ευκολία τους πόρους και απελευθερώνει το παραπανίσιο σμήγμα. Αυτή η διττή απολεπιστική του δράση διατηρεί υπό έλεγχο την έντονη λιπαρότητα, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη δημιουργία νέων μαύρων στιγμάτων και ακμής.

Παρόλο που ανήκει στους ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες, ο κίνδυνος φωτοευαισθησίας ελλοχεύει. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται η χρήση και αυτού του συστατικού το βράδυ, και η οχύρωση της επιδερμίδας με ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας το πρωί.

Πριν οποιαδήποτε αλλαγή στη skincare ρουτίνα σας, αναζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ