
Για ακόμα μία εβδομάδα, η εικαστική σκηνή της πρωτεύουσας επιβεβαιώνει αυτό που αρκετοί συλλέκτες έργων τέχνης και διευθυντές γκαλερί υποστηρίζουν: ότι βρίσκεται σε εξαιρετική τροχιά. Με τη ζωγραφική να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, η δεύτερη πλήρης εβδομάδα του Μαΐου κοσμείται με την παρουσία έργων σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών.

Η σύγχρονη ματιά του Michael Rakowitz στο Μουσείο Ακρόπολης
Ελληνικές αρχαιότητες και αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συνομιλούν με το πολυδιάστατο έργο του, διεθνώς, αναγνωρισμένου σύγχρονου καλλιτέχνη Michael Rakowitz, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο, της νέας έκθεσης που παρουσιάζουν το Μουσείο Ακρόπολης, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο οργανισμός ΝΕΟΝ στον εμβληματικό χώρο του πρώτου. Μία έκθεση, η οποία ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα της, σε μία αλλιώτικη τριλογία, κατά τη διάρκεια των ετών 2025-2026.
Αν και δύσκολο να περιγράψει κανείς το μεγαλείο της έκθεσης Allspice επιγραμματικά, πρόκειται για έναν διάλογο με έργα εννοιολογικά, συγκινητικά, φανερά πολιτικά, σίγουρα επίκαιρα, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της ιστορίας (πόλεμοι, λεηλασίες, κλοπές, αποικιοκρατία, μετανάστευση), φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο τη μοίρα των εμπόλεμων περιοχών, αλλά και τα μάταια ταξίδια διωγμένων ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών. Από τις 12 Μαΐου.

Ο φουτουριστικός υπέροχος κόσμος του Γιώργου Σαμψωνίδη
Τι μπορεί να συμβεί όταν έργα ζωγραφικής συναντώνται με ψηφιακά μέσα σε ένα πολυστρωματικό εικαστικό σύμπαν; Την απάντηση φαίνεται να δίνει ο Γιώργος Σαμψωνίδης, μέσα από τη νέα του έκθεση, Soft Static. Με έμπνευση από την pop κουλτούρα, τον κινηματογράφο, την ιστορία της τέχνης και την καθημερινή εικόνα των social media, ο Σαμψωνίδης συνθέτει κολλάζ με εικόνες, χρώμα και φως, δημιουργώντας έργα που μοιάζουν με αποσπάσματα από συλλογικές ονειροπολήσεις. Εκεί όπου το ποπ, το ρετρό, το σουρεαλιστικό και το ψηφιακό συνυπάρχουν με χιούμορ, ειρωνεία και ποιητικότητα, γεννάται η εικαστική ταυτότητα της νέας του έκθεσης. Από τις 13 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου στη γκαλερί ALMA.
Σκουφά 24Α, Αθήνα

Ο Θεόδωρος Μανωλίδης μέσα από τα μάτια των παιδιών του
Μία σπουδαία – αντάξια της καλλιτεχνικής του διαδρομής – αναδρομική έκθεση στο έργο και τη συνεισφορά του Θεόδωρου Μανωλίδη στην εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή πραγματοποιούν τα δύο του παιδιά, Αλέξανδρος και Θεοδώρα – Ολυμπία Μανωλίδη στη Tsantilis Art Gallery. Μέσα από επιλεγμένα έργα που εκτείνονται σε δεκαετίες δημιουργίας, ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τη γραμμή και το φως ενός εικαστικού κόσμου που ισορροπεί ανάμεσα στη γεωμετρία, τον συμβολισμό και τη σιωπηλή πνευματικότητα και φέρει την υπογραφή όσον αφορά την επιμέλεια του Αχιλλέα Τσαντίλη. Από τις 14 έως και τις 24 Μαΐου.
Σέκερη 5, Κολωνάκι

Ένας άλλος κόσμος γεννάται στη "Μελίνα"
Κανείς δεν βαριέται, απλώς όλα είναι βαρετά. Έχοντας ως αφετηρία αυτή τη φράση – διαπίστωση του γνωστού Βρετανού θεωρητικού του πολιτισμού, Μάρκ Φίσερ, ένα ενδιαφέρον νέο και ακμάζον πολιτιστικό project, το Youths II, συγκροτεί μία πλουραλιστική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα". Οι δεκατρείς καλλιτέχνες/νιδες/-@ που συμμετέχουν στο project Youths II, εξετάζουν με ευφάνταστους, δημιουργικούς τρόπους και σύγχρονη γλώσσα τις σχέσεις πραγματικού και ψηφιακού κόσμου, τέχνης και τεχνολογίας, αλήθειας/αληθοφάνειας και ψεύδους/ψευδαίσθησης. Μέσω αυτής της οδού, δημιουργούν εν τέλει εάν κόσμο χειροπιαστό και χειροποίητο χωρίς την επιφανειακή λάμψη και μακριά από την πληκτική ομογένεια του "σήμερα" που θέλει να φαντάζει μονόδρομος. Η επιμέλεια και η ιδέα ανήκουν στον Δημήτρη Τρίκα. Από τις 14 Μαΐου.
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο

H πρώτη έκθεση της Adriana Varejao στην Αθήνα είναι γεγονός
Αγκαλιάζοντας βασικά στοιχεία του μπαρόκ στυλ, όπως η παρωδία, το παράδοξο, η ένταση και η υπερβολή, η Adriana Varejão δημιουργεί γλυπτικά έργα ζωγραφικής με ραγισμένη επιφάνεια, καθώς και ζωγραφικά γλυπτά εμποτισμένα με έντονη δραματικότητα. Στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα και τέταρτη διεθνώς με τη Gagosian, Histórias Moldadas, η καλλιτέχνις παρουσιάζει τέσσερα νέα εικαστικά σύνολα από τη σειρά Tile της Varejão, εμπνευσμένα από την παραδοσιακή κεραμική τέχνη της Βραζιλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κίνας, με τις χαρακτηριστικές της ρωγμές και τη μοναδική τεχνική που ακολουθεί να είναι διακριτές σε κάθε έργο. Από τις 15 Μαΐου στη Gagosian Athens.
Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα

Έργα του Win Knowlton παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Παραφράζοντας το διαζευκτικό whether or not, η Kourd Gallery παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα του γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη Win Knowlton, σε μία έκθεση που φέρει τον τίτλο "Wheater or not". Ο ζωγράφος και γλύπτης Mr. Knowlton ζει και δημιουργεί ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο εκφράζοντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης, αφού τον ενδιαφέρει η φύση, το τοπίο, η αφαίρεση και διάφορες μικτές τεχνικές. Αντλώντας έμπνευση από τις αλλαγές του καιρού, στην αθηναϊκή έκθεση "Weather or not", ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα νέο, πρωτότυπο σύμπαν, που απευθύνεται τόσο στους λάτρεις της τέχνης του τοπίου, όσο και σε εκείνους που προβληματίζονται για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα που συνιστούν επακόλουθό της. Από τις 15 Μαΐου.
Κασσιανής 2 & Φαναριωτών, Αθήνα

Η μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πόρτες της
Φέρνοντας τα ζώα και τους τετράποδους φίλους μας στο προσκήνιο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συγκροτεί μία νέα έκθεση με στόχο να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: ποια είναι η σχέση μας με τα ζώα σήμερα, πώς και γιατί έχουν τα ζώα περιθωριοποιηθεί στη σύγχρονη εποχή, αν μπορούμε να συζητάμε για την κλιματική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος και να παραλείπουμε τη μη ανθρώπινη ζωή από αυτή τη συζήτηση.
Με τη συμμετοχή πάνω από 60 καλλιτεχνών από 25 χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική) και με πάνω από 200 έργα να καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του Μουσείου, η έκθεση "Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή", σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και η πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς. Πηγή έμπνευσης και αφετηρία της πολυετούς έρευνας για τη δημιουργία αυτής της έκθεσης αποτελεί το –δημοσιευμένο το 1980– εξαιρετικά́ επιδραστικό ομότιτλο βιβλίο του John Berger, που διερευνά τη σχέση ανθρώπου και ζώων στη σύγχρονη εποχή και εντοπίζει τους τρόπους με τους οποίους τα ζώα έχουν περιθωριοποιηθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες. Από τις 15 Μαΐου.
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα