Ένα είναι βέβαιο. Η συνάντηση με μία έκθεση τέχνης "κρύβει" ορισμένα υπο-ραντεβού. Νέα παράθυρα, τα οποία ανοίγουν μέσα από τον διάλογο που γεννιέται κάθε φορά που κοιτάς αντικριστά ένα έργο τέχνης και προσπαθείς να το αποκωδικοποιήσεις, να το ερμηνεύσεις, να το κάνεις δικό σου. Μερικές φορές, η συνάντηση είναι τόσο δυνατή οδηγώντας σε στην επιθυμία να τη βιώσεις ξανά. Σε όποιο group κι αν βρίσκεσαι, πέντε εκθέσεις ολοκληρώνουν την παρουσία τους στο εικαστικό μικρο-σύμπαν της πρωτεύουσας τις επόμενες ημέρες - ευκαιρία να εμβυθίσετε (ξανά)!

Δημοκρατία, Εθνική Πινακοθήκη
Μία έκθεση επίκαιρη, όσο τα ερωτήματα γύρω από το ιδανικό της Δημοκρατίας. Με άξονα την τέχνη της αντίστασης και της διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η έκθεση αντιμετωπίζει συγκριτικά για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο την πολιτική λειτουργία της τέχνης στα δικτατορικά καθεστώτα του Ευρωπαϊκού Νότου και διερευνά την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία, καθώς και την ενεργή κληρονομιά τους.
Μέχρι 2/2 στο Κεντρικό Κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης

Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας [Divine Persοnality Disorder], Κωνσταντίνος Κακανιάς
Με τίτλο Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας [Divine Persοnality Disorder], μία σαφή αναφορά στο πολύπλευρο έργο και τη ζωή που μοιράζει ανάμεσα σε Ελλάδα και Καλιφόρνια, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μας περιμένει μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα στη γκαλερί της καλής του φίλης, Ρεβέκκα Καμχή, για να μας παρασύρει στο ζωγραφικό του μικρο-σύμπαν. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες, και ηχογραφήσεις από το 1996 έως σήμερα. Οι θεματικές των έργων εκτείνονται από βαθιά ψυχολογικά παιδικά τραύματα, στη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την απελπισία και το χιούμορ μέσω δραματικών ή διασκεδαστικών απεικονίσεων.
Μέχρι 31/1 στη Rebecca Camhi Gallery

Χαυτεία, Γιάννης Γκανάς
Απολαμβάνει να ερευνά συνεχώς τα μέσα της ζωγραφικής: το πώς ζωγραφίζει κανείς, το με τι ζωγραφίζει αλλά και το πάνω σε τι ζωγραφίζει. Στην έκθεσή του, με τίτλο Χαυτεία, η ζωγραφική παρουσιάζεται στην πιο ψυχρή εκδοχή, στην πιο βαθιά της υπόσταση. Τα έργα της έκθεσης έχουν γίνει με πρόγραμμα κατασκευής πολύ αυστηρό, σαν να φτιάχτηκαν από μία μηχανή, εμπεριέχουν έναν έντονο συναισθηματισμό, ένα βάθος αισθημάτων που είναι τόσο απροσδόκητο και για αυτό τόσο δυνατό.
Μέχρι 25/1 στην Eleftheria Tseliou Gallery

Μεταμορφώσεις, Σύννεφα, Βροχή, Δημήτρης Κοντός
Το έργο του Δημήτρη Κοντού (1931-1996) ζωντανεύει ξανά μέσα από μία έκθεση με γαλήνια χρωματική παλέτα, όπως ακριβώς και τα έργα του εκλιπόντος καλλιτέχνη. Η έκθεση Μεταμορφώσεις, Σύννεφα, Βροχή παρουσιάζει 15 σχέδια που δημιουργήθηκαν το 1961 στο Παρίσι και φωτίζει μια από τις πιο ποιητικές και ώριμες φάσεις της καριέρας του καλλιτέχνη μέσα από μία διαδρομή διαμόρφωσης του χαρακτήρα, της δυναμικής, της καλλιτεχνικής του ιδιοσυγκρασίας.
Μέχρι 25/1 στην CAN Christina Androulidaki

Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata, θησαυροί που έρχονται στο φως
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τίτλος της συνοψίζει την ουσία της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για τον καρπό συνεργασίας πολλών επιστημόνων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό μιας περιοχής στη νότια άκρη της Ιταλίας, στο κέντρο του κόλπου του Τάραντα, της Οινωτρίας γης, της σημερινής Basilicata. Μέσα από αυτήν την έκθεση, γνωρίζουμε τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο μέρος αυτό που ονομάστηκε αργότερα Μεγάλη Ελλάδα, σε ένα νέο ταξίδι: εκείνο της ζώσας ιστορίας.
Μέχρι τις 26/1 στο Μουσείο Ακρόπολης